Kerti párna tisztítása

Kerti párna tisztítása


Kerti párna tisztítása többféleképpen történhet. Ehhez adunk néhány tippet ebben a cikkünkben. A legfontosabb azonban a megelőzés. Erről is lesz szó. ;)

A kertben minden ki van téve az időjárás viszontagságainak, nincs ez másképp a kerti párnák esetében is. Ha nem rakjuk el őket minden alkalommal, amikor nem használjuk, márpedig általában kinn maradnak, a por, az eső, a reggeli harmat könnyen piszkossá teheti őket. Előbb utóbb biztosan szükséges lesz a kerti párna tisztítása, amelyhez adunk néhány tippet.

Kerti párna tisztítása a mosógépben

Ha kisebb méretű a kerti párna, tisztítása nem túl bonyolult. Egyszerűen betehetjük a mosógépbe, és elindítunk egy programot. Arra mindenképpen figyelni kell, hogy milyen anyagból készült a párna, és ennek megfelelő programon mossuk ki. Ügyeljünk arra is, hogy a mosógép teherbírását ne lépjük túl. Fontos figyelni a párnák súlyára is. A mosógép mosási kapacitása száraz mosnivalóra értendő. A párnák anyaguktól és töltetüktől függően saját súlyuknak akár a többszörösét is elérhetik, ha megszívják magukat vízzel. Mosópornak célszerű valamilyen semleges mosószert használni, amely nem károsítja az anyagot.

 

Ha van szárító gép, vagy a mosógépnek van szárító funkciója, célszerű ezt is alkalmazni. A párnák száradására különösen nagy figyelmet kell fordítani. Szárítsuk meg őket teljesen, mert ha vizesek maradnak, könnyen bepenészedhetnek. Ez különösen fontos akkor, mikor nyár végén egy esetleges kerti párna tisztítás után rakjuk el őket télire.

Kerti párna tisztítása porszívóval

Ha nincs különösebben makacs szennyeződés, például étel vagy ital foltok a párnán, nem áztak meg, nem lettek sárosak, hanem egyszerűen csak porosak, a porszívózás szinte újjá varázsolhatja a párnákat. Egy erős porszívóval, különösen, ha van kefés fej is hozzá, nagyon alaposan ki tudjuk szívni a port a párnákból. Különös figyelmet kell szentelni a gombok, varrások környékére, ugyanis ilyen helyeken előszeretettel gyűlik össze a kosz.

 

A kerti párna tisztítását porszívóval rendszeresen érdemes elvégezni. Ha rendszeresen néhány percet rászánunk párnánként a porszívózásra, sokkal később lesz szükség a komolyabb tisztításukra. Ha nem gyűlik bennük fel a por, egy kis nedvességtől sem lesznek annyira foltosak, hogy rögtön mosni kelljen őket.

Tisztítás helyett megelőzés

A kerti párna tisztítása egy kis odafigyeléssel akár teljesen szükségtelenné is válhat. A titok a rendszeres odafigyelésben van. A kerti párnák közül érdemes olyat vásárolni, amely vízlepergető, kosztaszító anyagból készült. Természetesen időnként ezeket is szükséges tisztítani. Ha megfelelő anyagból készülnek a párnák, jóval kevesebbszer válik szükségessé, és sokkal könnyebb lesz a kerti párna tisztítása.

Ha a párnák nem impregnált anyagból készültek, utólag is vásárolható hozzájuk impregnáló spray. A párnákat lefújva víz- és kosz taszítóvá válnak, melyek nagyban megkönnyítik tisztításukat.

 

A kerti párna tisztítását megkönnyíthetjük még azzal is, ha a szennyeződéseket azonnal eltávolítjuk. A kilöttyent italok, lehullott ételek okozta foltokkal ne várjunk, itassuk fel azokat minél hamarabb. A szennyeződéseket jóval könnyebb még friss állapotukban letisztítani, mint azután, hogy az anyag szálainak mélyére hatolva megszáradnak.

 

A kerti párna tisztítása igazán nem nehéz feladat, különösen akkor, ha figyelünk a rendszeres karbantartásra. A kerti textíliák kiválasztásakor pedig lehetőség szerint válasszunk olyat, amely időjárásálló anyagból készült, mely nem csak a tisztítást könnyíti meg, de jóval tovább is használható, mint a hagyományos anyagokból készült párnák.