Milyen futószőnyeg illik az előszobába?

Milyen futószőnyeg illik az előszobába?


Az előszoba a lakás egyik kiemelt helyisége, ugyanis a ház lakói, illetve a vendégek ide érkeznek meg először, illetve távozás előtt is ebben a helyiségben tartózkodnak. Aki belép az előszobába az a helyiség alapján alakítja ki véleményét a házigazda és a ház többi része kapcsán.

Az előszoba a lakás egyik kiemelt helyisége, ugyanis a ház lakói, illetve a vendégek ide érkeznek meg először, illetve távozás előtt is ebben a helyiségben tartózkodnak. Aki belép az előszobába az a helyiség alapján alakítja ki véleményét a házigazda és a ház többi része kapcsán, vagyis itt alakul ki az első benyomás. Az előszoba atmoszféráját, kinézetét leginkább a színek és bútorok, berendezési tárgyak alakítják, mint például a szőnyeg.

Fontos szempontok az előszobai futószőnyeg kiválasztásához

Az előszobába leginkább a futószőnyegek alkalmasak, ugyanis jellemzően téglalap alakú, hosszúkás helyiségekről van szó. A futószőnyegek elegáns megoldásnak számítanak a hosszúkás helyiségekben, így nem csupán az előszobában, hanem a folyosón is kiváló döntésnek bizonyulnak. Az is lényeges, hogy a szőnyeg ne faltól-falig érjen, tehát ne fedje le a teljes padlót.

Annak érdekében, hogy a megfelelő futószőnyeget vásárold meg, van néhány szempont melyet érdemes szem előtt tartani. Ezek a következők:

  • Strapabíróság
  • Praktikum
  • Csúszásgátlás
  • Könnyű tisztíthatóság

Nagyon sokan elsősorban az esztétikumot tartják szem előtt szőnyeg választás során, azonban sokkal okosabb, ha a praktikum és a strapabíróság kerül előtérbe, ugyanis hosszútávon ezek a tulajdonságok kifizetődőbbek.

A strapabíróság és a praktikum azért fontos tulajdonságok az előszobai futószőnyeg esetében, mert a koszos cipők, sáros csizmák, vizes esernyők az előszobába érkeznek, gyakran a szőnyegre.

Az előszoba szőnyeg tehát fokozott igénybevételnek van kitéve, így fontos, hogy ne legyen kényes. Ezenkívül az is fontos kritérium, hogy könnyen tisztítható legyen, hiszen kész rémálom, amikor hetente vagy naponta kell súrolni, tisztítani a szőnyeget.

A könnyű tisztíthatóság mellett az is előnyös, ha a futószőnyeg csúszásmentes. Amikor egy lábon egyensúlyozva próbálod lehúzni a cipődet, akkor különösen fontos, hogy a lábad alatt lévő szőnyeg stabil legyen és ne ess el.

Esztétika

Természetesen az esztétikumról sem kell lemondani, csak nem feltétlenül előnyös, ha ez az egyetlen vagy legfőbb szempont. Az előszoba szőnyeg sok behatásnak van kitéve, ezért előnyösebb a sötétebb szín, hiszen azon kevésbé látszódik, ha esetleg piszkos lesz. Ugyanakkor, ha egy sötét színű futószőnyeg nagyon elütne a dizájntól vagy egész egyszerűen csak nem szeretnéd, akkor válassz világos színű darabot!

Érdemes bátran bánni a színekkel, hiszen többek közt érzelmeinkre is kihatással vannak. A zöld szín a természetet hozza közelebb, a fehér elegáns, letisztult hatást kelt, a kék nyugtató hatású. Érdemes utána nézni a színek jelentésének, figyelembe venni a helyiség berendezését és azt követően dönteni arról, hogy milyen futószőnyeg kerüljön az előszobába!