Padlófűtésre való szőnyeg

Padlófűtésre való szőnyeg


A padlófűtés igen népszerű fűtési mód manapság, mindenki szereti. Kellemes, egyenletes meleget biztosít és még radiátor sem feltétlenül szükséges mellé. A padló burkolásával kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint a padlófűtésre szőnyeget rakni vétek, és kizárólag a hidegburkolatok alkalmasak a padlófűtéshez, ez azonban nem igaz. Számos padlófűtésre való szőnyeg kapható, amely tökéletes megoldást jelent a padló burkolására.

Hidegburkolat, vagy szőnyeg a jobb megoldás padlófűtésre?

Alapvetően mindkettő jó választás lehet, a járólap és a szőnyeg is alkalmas a padlófűtéses lakásba. A padlólap előnye, hogy gyorsabban átmelegszenek, jobb a hővezetési és hősugárzási képességük. Hátrányuk azonban, hogy nem teljesen egyenletesen melegszenek fel mindenhol. Lesznek itt-ott kissé melegebb vagy éppen kevésbé meleg részek a padlón. Ha nem megy a padlófűtés, hideg lehet a padló, amely fűtési szezonon kívüli hűvösebb időszakokban kellemetlen lehet.

A padlófűtésre való szőnyeg esetében a hőelosztás sokkal egyenletesebb, mindenhol nagyjából egyforma hőmérsékletű lesz a padló. Fűtési időszakon kívül, hidegebb időszakokban egy szőnyeg jóval kellemesebb hőmérsékletű, mint a kerámia, vagy kő burkolat. A hátránya, hogy kevésbé jó a hősugárzási képessége, emiatt magasabb hőmérsékletet kell biztosítani a fűtőközegnek, azaz a padlófűtés hőmérsékletét növelni kell. A szükséges hőmérséklet növelés mértéke nagyban függ a padlófűtésre való szőnyeg helyes megválasztásától és a megfelelő lerakástól.

Mire kell figyelni a padlófűtésre való szőnyeg megvásárlásakor?

Ha csak a kanapé elé szeretnénk az amúgy kővel vagy más burkolattal, fával, pvc-vel, laminált padlóval ellátott padlóra szőnyeget tenni, bármilyen darab jó lehet, ami elnyeri tetszésünket. Ha azonban a teljes padlóburkolatot szőnyeggel szeretnénk bevonni, mindenképpen oda kell figyelni a vásárlásnál, hogy a megfelelő szőnyeget vásároljuk. Kerülni kell a vastag, plüss hatású szőnyegeket. Ezek nem alkalmasak padlóburkolásra padlófűtés mellé.

A szőnyegek között találhatóak kifejezetten padlófűtésre való szőnyegek, amelyek garantáltan megfelelőek a padlóra. Amire mindenképpen figyelni kell, hogy a padlófűtésre való szőnyeg vastagsága ne haladja meg a 10 millimétert. Az ennél vastagabb szőnyegfajták nehezen melegednek át, amely magasabb fűtésszámlát eredményez majd.

Fontos figyelni a padlófűtésre való szőnyeg mennyiségének, nagyságának meghatározására is. Kellően precízen kell lemérni a szoba méreteit. Ajánlott több ponton is megmérni a szoba méreteit, és ennek megfelelően vásárolni a szükséges mennyiséget. Előfordulhat, hogy a szoba sarkai kicsit nyílnak és a két azonos fal közötti távolság nem egyforma a szoba minden pontján, mely sok kellemetlenséget okozhat. A szükséges mennyiséget nem szabad kicentizni, 5-10 centit mindenképpen érdemes ráhagyni a méretre, hogy biztosan elegendő legyen a szobába.

Hogyan kell jól lerakni a padlófűtésre való szőnyeget?

A padlófűtésre való szőnyeg lerakásához mindenképpen szükséges ragasztót is használni. A szőnyeg leragasztásával javítjuk a hőátadási képességet, amely kompenzálja a nehezebb átmelegedést. A ragasztásnak köszönhetően nem szükséges jelentősen emelni a fűtésben keringő víz, vagy fűtőszál hőmérsékletét az optimális padlóhőmérséklet elérése érdekében.

A padlófűtésre nyugodtan használhatunk szőnyeget is, melyre kellemes érzés leülni, mezítláb járni rajta, mely a hidegburkolatok esetén nem igazán mondható el. Különösen jó választás gyerekszobába, mert tompítja a leeső játékok zaját és nem törik el, mint esetenként a kerámia padló. A szőnyeg padlófűtés mellé nem ördögtől való. Ha a megfelelő fajtájú padlófűtésre való szőnyeg mellett döntünk, kellemes, egyenletes meleg padlóburkolatot kapunk, amelyet öröm használni.

Tekintsd meg szőnyeg és futószőnyeg kínálatunkat!