Szőnyeg mosása

Szőnyeg mosása


A szőnyegek kétségkívül igazán szemet gyönyörködtető és hasznos kiegészítői lehetnek otthonunknak. Egy jól kiválasztott szőnyeg sokat dobhat a lakás összképén, de nem csak esztétikai szerepük van. Kellemes rajtuk járni, tompítják a leeső tárgyak keltette zajokat, mely különösen társasházakban jön jól.

Mint minden használati tárgy, idővel a szőnyegek is bekoszolódnak, és nem elég már a porszívózás. Ilyenkor szinte mindenkiben felmerül a szőnyeg mosása, mint a legegyszerűbb szőnyeg tisztítási megoldás.

Mikor lehetséges a szőnyeg mosása otthon, mosógépben?

A szőnyeg mosása otthon is elvégezhető a mosógépben, ha a szőnyeg mérete ezt lehetővé teszi. Ha biztos megoldásra vágyunk, ami biztosan nem árt sem a szőnyegnek, sem a mosógépnek, érdemes szakember segítségét igénybe venni a szőnyeg mosásához, tisztításához. De ha mégis házilag történik a szőnyeg mosása, néhány dolgot jó észben tartani, mielőtt bedobnánk a mosógépbe:

 

Mindig alaposan ki kell rázni, vagy porszívózni a szőnyeget, mielőtt a mosógépbe kerülne. Ezzel elkerülhető, hogy a szőnyegben felgyűlt kosz a mosógépben dugulást okozzon. A szőnyeg mosását mindig kímélő programon kell végezni, és a megfelelő mosószert használni.

A szőnyeg mosása - Fontos a szőnyeg súlya

Ahhoz, hogy a szőnyeg mosása ne okozzon több kárt, mint hasznot, pontosan tudni kell a szőnyeg súlyát száraz állapotban. Ha ez közelít a mosógép maximális súly kapacitáshoz, a művelet jó eséllyel a mosógép javíttatásával, vagy új mosógép vásárlásával végződik. A szőnyegek anyaguktól függően akár a saját súlyukat is képesek vízből felszívni.

 

A szőnyeg mosása közben jelentősen megnő a szőnyeg súlya, ami könnyen vezethet a motor, vagy a mosógép dobjának a károsodásához. Egy kisméretű szőnyeget azonban biztonságban ki lehet mosni mosógépben is, de nem minden fajtát, mert az anyagában is kárt okozhatunk.

Csak a megfelelő anyagú szőnyeget szabad mosni

Nem csak a szőnyeg súlyát kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy miből készült a szőnyeg. Erre nagyon fontos odafigyelni, hiszen, ha a súlya nem is okozna gondot. A szőnyeg mosásához használt program vagy mosószer a szőnyeg anyagában okozhat visszafordíthatatlan károkat. Ha nagy igénybevételnek lesz kitéve a szőnyeg, gyakran lesz piszkos, érdemes már vásárláskor célzottan olyat választani, amelyet biztosan be lehet tenni a mosógépbe, és nem árt neki a rendszeres mosás.

 

A nem megfelelő módon végzett mosástól a szőnyeg elszíneződhet, kifakulhat, vagy elveszítheti alakját. Összemehet, vagy akár ki is szakadhat. A bolyhos szőnyegek összecsomósodhatnak, és elveszíthetik kellemes puhaságukat és esztétikus megjelenésüket. Különösen vigyázni kell a gyapjú, vagy a shaggy szőnyeg mosásával, mindkét típus igen kényes. Ezek mosását jobb inkább szakemberre bízni.

 

A szőnyeg mosása, ha végig szem előtt tartjuk a tudnivalókat, nem lehetetlen feladat. Ha a szőnyeg nem túl nagy és mosható is, felfrissülhetnek a mosógépben. Ha azonban kényesebb anyagból vannak, vagy méretük nagyobb, mint a mosógép kapacitása, jobb inkább szőnyeg mosással foglalkozó szakemberekre bízni a műveletet.

 

Ha pedig már megunta a meglévő szőnyegét, és újra cserélné, akkor nézzen körül kínálatunkban:-->>Szőnyeg online vásárlás!