Szőnyeg rögzítése lépcsőre

Szőnyeg rögzítése lépcsőre


Jó ötlet, de milyen szőnyeg lenne erre a legjobb? És mire érdemes figyelni? Erről szól ez az írásunk.

A többszintes otthonokban a lépcsők, legyenek bármilyen esztétikusak és jól kivitelezettek, mindig potenciális veszélyforrást jelentenek. Ha a lépcsőn megcsúszunk és elesünk, sokkal komolyabb sérüléseket szenvedhetünk, mintha sík terepen érne minket a baleset. Jó megoldást jelent a lépcsőfokok biztonságossá tételére, ha szőnyeggel burkoljuk őket. Így a fokok nem csúsznak majd, de a szőnyeg rögzítése a lépcsőre elengedhetetlen lesz a teljes biztonság megteremtéséhez.

Milyen szőnyeg kerüljön a lépcsőre?

A lépcsőkre többféle szőnyeg is kerülhet. A legfontosabb az, hogy minőségi, kellően strapabíró szőnyeget válasszunk. Fontos, hogy a szőnyeget megfelelően rögzítsük a lépcsőre. Ez nem csak a biztonság miatt fontos, hanem azért is, hogy minimalizáljuk a szőnyegek mozgását, így csökkentve az elkopás lehetőségét. A lépcsőre rakott szőnyeget használat közben sokkal nagyobb igénybevételnek tesszük ki, mintha csak a padlóra helyeznénk őket.

 

A szőnyeg fajták közül a lépcső borítására szóba jöhetnek a lépcsőszőnyegek, a padlószőnyeg, valamint a futószőnyeg. Mindegyik jó megoldás lehet a fokok csúszásvédelmére, ha a szőnyeg megfelelően lett rögzítve.

Lépcsőszőnyeg rögzítése

A lépcsőszőnyegek kifejezetten arra a célra szolgálnak, hogy a lépcsőfokokra helyezzük őket. Általában szabvány méretekben készülnek, és csomagban árulják őket. Előnyük, hogy könnyen felrakhatók, mert a legtöbb esetben öntapadós a hátsó felük, így könnyen felragaszthatók a lépcsőkre. Hátrányuk, hogy előfordulhat, hogy több darabra lenne szükség, mint amennyi egy csomagban van, így lehet, hogy egy csomag nem elegendő. Szintén probléma lehet, ha egyedi a lépcső kialakítása, és nem lehet minden fokra rögzíteni az előre elkészített lépcsőszőnyeget.

Padlószőnyeg rögzítése lépcsőre

A padlószőnyeg rögzítése lépcsőre a legbiztosabban ragasztással lehetséges. Ha padlószőnyeggel szeretnénk bevonni a lépcsőt, fontos, hogy a lépcső teljesen tiszta, pormentes és sík legyen. El kell dönteni, hogy a lépcsőfokok teljes felületét bevonjuk-e a padlószőnyeggel, vagy csak a fokok tetejére ragasztjuk rá a szőnyeget. A padlószőnyeg ragasztásához érdemes szakember segítségét igénybe venni, különösen akkor, ha a teljes lépcsőt szeretnénk burkolni vele.

Futószőnyeg rögzítése lépcsőre

A futószőnyeg egy nagyon esztétikus, elegáns megjelenést kölcsönöz a lépcsőnek. A hátoldaluk általában csúszásgátlóval ellátott, így alapból eléggé jól tapadnak a felületekhez. Lépcsőre ez nem elegendő, mindenképpen szükséges biztosabban rögzíteni. A futószőnyeg rögzítése lépcsőre a lépcső rúd, vagy más néven szőnyegleszorító rúd használatával lehetséges. A rudak között többféle szín és méret közül válogathatunk, így biztosan megtalálhatjuk a megfelelő szélességű és a szőnyeghez, valamint az összképbe leginkább illő darabot. A leszorító rúd amellett, hogy helyén tartja a szőnyeget, a megjelenésnek is nagyon jót tesz, eleganciát sugároz.

 

A szőnyeg rögzítése lépcsőre nagyon fontos, ha szőnyegezni szeretnénk a lépcsőt. Jó választás lehet, hiszen a szőnyeg megvédi a lépcsőt a kopástól, emellett biztonságosabbá teszi a lépcső használatát, ha a szőnyeg rögzítése megfelelően történt. Régi, kopott lépcsőket is újjá varázsolhatunk, ha szőnyeggel burkoljuk őket, de a rögzítés sosem maradhat el!

Szőnyeg rögzítése után pár szőnyegtisztítási praktika:

Szőnyegtisztítás szódabikarbóna segítségével

Szőnyeg mosása

Gyapjú szőnyeg szagtalanítása