Szabvány szőnyeg méretek

Szabvány szőnyeg méretek


A szőnyeg kiválasztásánál sokszor a kinézete kerül előtérbe, pedig a megfelelő szőnyeg méret kiválasztása legalább annyira fontos, mint az anyaga, mintázata. A szabvány szőnyeg méretek közül a legtöbb háztartásba kiválasztható a megfelelő darab, amely nem csak esztétikus lesz, de funkcióját is úgy tölti majd be, ahogyan kell.

A leggyakoribb szabvány szőnyeg méretek

A szőnyegek gyártása során nincsenek kőbe vésett méretek, így igazán szabvány szőnyeg méretek sincsenek. Vannak azonban jellemzően egy mérettartományba eső szőnyeg fajták, amelyeket kis jóindulattal nevezhetünk szabvány szőnyegnek is. A szőnyeg méret kiválasztásánál mindenképpen figyelni kell arra, hogy a szőnyeg betölthesse funkcióját is, ne csak dekoráljon.

Kis méretű szőnyegek

A kis méretű szőnyegek, ahogy a nevük is sugallja, kis helyekre valók. Tipikusan ilyenek a fürdőszobai kilépők, vagy a lábtörlők, az ágy mellé és elé való szőnyeg garnitúrák. A hálószobai garnitúrák három részből állnak, egy az ágy végébe, és egy-egy az ágy két oldalára. Méretük típusonként változik, leggyakrabban a 2 db 60x110 cm és egy db 60x220 cm, vagy 2 db 80x150 cm és 1 db 80 cm x 300 cm méretű található egy szettben. A szabvány szőnyeg méretek közül a kis méretű szőnyegek tökéletesen jók lehetnek akkor is, ha pl csak egy fotel elé szeretnénk valamit tenni, hogy a lábunk ne a padlón legyen, mikor ülünk benne.

 

Futószőnyegek

 

A futószőnyegek keskenynek mondhatóak, általában 60-100 cm szélességűek. Különösen jó választás lehet a nagy alapterületű lakásokban, ahol nagyon esztétikus tud lenni az egybefüggő, vékonyabb szőnyeg a folyosókon. Gyakorlatilag “útként” összeköti a ház különböző részeit. Fontos, hogy vagy oldjuk meg a rögzítésüket, vagy gumírozott aljút válasszunk, hogy ne tudjon elcsúszni. A felgyűrődött szőnyeg nemcsak, hogy nem esztétikus, de balesetveszélyes is.

 

Közép- és nagyméretű szőnyegek

 

A közép- és nagyméretű szőnyegek kategóriája igen tág. A nagyobb összekötő szőnyegek, a gyerek játszószőnyegek is beleférnek ebbe a mérettartományba, ahogy a nagyobb helyiségekbe való extra nagy méretű szőnyegek is. Viszonylag ritkán szokták használni, de étkezőbe is jó választás lehet egy nagyméretű szőnyeg, de gyermek mellett nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Leggyakrabban előforduló méretek a 100×200 cm, 125×200 cm, 150×233 cm, 170×250 cm, 200×300 cm, 250×350 cm és a 70×100 cm.

 

Mire figyeljen a szabvány szőnyeg méretek közti választás esetén?

 

Ha a hálószobába kerül a szőnyeg, annak méretét úgy válasszuk meg, hogy bárhonnan is kelünk fel az ágyról, biztosan a szőnyegre lépjünk először. Hiába választunk egy pihe-puha, vastag szőnyeget az ágy mellé, ha túl kicsi a mérete és ugyanúgy a hideg padlóra kell lépni felkelés után. Ugyanez a helyzet, ha a szőnyeget a kanapé vagy fotel elé tesszük. Mindenképpen úgy helyezzük el, és olyan méretű szőnyeget válasszunk, hogy ha a kanapén, vagy fotelban ülve lerakjuk a lábunkat, a szőnyeg legyen a talpunk alatt a padló helyett.

Ha azt szeretnénk, hogy a bútorok alatt is legyen szőnyeg, mindenképpen olyan méretet válasszunk, amelyen a teljes bútor elfér. Ha csak egy része alatt van szőnyeg, a bútor billegni fog, mely nem túl biztonságos, egy fotel esetében pedig nem túl kényelmes.

 

Végül, de nem utolsó sorban érdemes még figyelni arra is a szabvány szőnyeg méretek közti választásnál, hogy mekkora helyiségbe kerül a szőnyeg. Egy nagy nappaliba jó választás egy nagy méretű szőnyeg, de egy kisebb helyiségben szűkítheti a teret. A több néha kevesebb, igaz ez a szőnyeg méretek kiválasztásánál is. Ha egy nagyobb helyiségbe több kisebb méretű szőnyeget rakunk le, az szűkíti a teret, és a rendetlenség érzetét is keltheti. Nem lesz annyira esztétikus, mintha egy nagyobb szőnyeget helyeztünk volna el a szobában. 

 

Olvassa el ezt is: Padlófűtésre való szőnyeg!

Ha pedig már megvette a szőnyeget, akkor itt talál segítséget ahhoz, hogyan lehet a szőnyegeket tisztán tartani:

Szőnyegtisztítás szódabikarbóna segítségével

Szőnyeg mosása

Gyapjú szőnyeg szagtalanítása