Gyapjú szőnyeg szagtalanítása

Gyapjú szőnyeg szagtalanítása


A lakásban sokféle szag és szennyeződés előfordul, ami előbb utóbb beveszi magát a szőnyegekbe. Ilyenkor kellemetlen szagot árasztanak magukból, és rontják a komfortérzetünket. A hosszú szálú szőnyegek, de különösen a gyapjú szőnyeg szagtalanítása nem mindig könnyű feladat, de nem is lehetetlen.

Miért lesz szükséges a gyapjú szőnyeg szagtalanítása?

 

A gyapjú teljesen természetes alapanyagból, a birkák gyapjából készül. A birka gyapja különösen alkalmas szőnyeg készítésre, mert alapból magas kosztaszító képességgel rendelkezik, erős, strapabíró. Viszonylag könnyen tisztítható is az enyhébb szennyeződések esetén, de a makacsabb szennyeződések takarítása már nehezebb feladatot jelenthet.

 

Egy lakásban mindenhol előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek. Kiömlik valami, ételmorzsák hullanak le, sáros cipővel lépnek a szőnyegre és számtalan egyéb veszély leselkedik szőnyegeinkre. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve a szőnyegek ott, ahol gyerekek is vannak, akik mit sem törődnek a szőnyegekkel játék közben. A házikedvencek is előszeretettel használják fekhelynek a kellemes, puha gyapjú szőnyeget. Hiába szeretjük házikedvenceinket, a szagukat bizony nem szeretnénk illatosítóként használni, hiszen túl kellemes (főleg esős idő után).

 

Azonban nem csak a szennyeződések miatt keletkezhet kellemetlen szag a szőnyegben. A mindennapok során rengeteg mindent csinálunk, ami szaghatással jár. A főzés, vagy sütés közben létrejövő kellemes illatok is beivódnak a szőnyegekbe, parfümöket, légfrissítőket használunk, amelyek aztán keverednek a többi szaggal, és kellemetlenné válnak. A gyapjú szőnyeg előbb utóbb átveszi azokat a szagokat, amelyek a lakásban előfordulnak és elkezdi árasztani magából a kellemetlen illatokat. Ilyenkor lesz szükséges a gyapjú szőnyeg szagtalanítása, mely nem minden esetben könnyű feladat.

 

Hogyan végezhető el a gyapjú szőnyeg szagtalanítása?

 

A gyapjú szőnyeg szagtalanítása a legegyszerűbben a megelőzéssel végezhető el. A rendszeres, heti 2-3 alkalommal végzett, valóban alapos porszívózással a szőnyeg nagyon jól karbantartható. Ha ennek ellenére mégis szükséges lesz a gyapjú szőnyeg szagtalanítása, szódabikarbónával is megpróbálkozhatunk. Szórjunk szódabikarbónát a szőnyegre, amely magába szívja a szagokat. Ezután nagyon alaposan porszívózzuk ki a szőnyeget.

 

A kiömlött italokat, ételeket, egyéb szennyeződéseket egyből fel kell takarítani, nem szabad hagyni, hogy beleszáradjanak a szálak közé. A foltokat még nedvesen fel kell itatni, és teljesen felszárítani. Szükség esetén használható folttisztító is, azonban a gyapjúszőnyeget nagyon könnyen tönkre lehet tenni a nem megfelelő tisztítószer és helytelen tisztítási módszer alkalmazásával. Ha nagyobb tisztítási munka szükséges a gyapjú szőnyeg szagtalanításához, akkor mindenképpen javasolt inkább szakemberre bízni.

 

A gyapjú szőnyegek igazán otthonossá teszik lakásunkat, feldobják a szobák hangulatát, és észrevétlenül teszik komfortosabbá mindennapjainkat. A kellemes, meleg puha érzés a talpunk alatt reggel kilépve az ágyból, vagy a kanapén ülve egy nehéz nap után lábunkat egy puha szőnyegen pihentetve kellemessé varázsolják a mindennapokat. Mint minden használati tárgyat, ezt a lakás kiegészítőt is karban kell tartani.

 

Ha szükséges a gyapjú szőnyeg szagtalanítása, akkor bizony el kell végezni, hogy továbbra is örömet okozhasson. Elvégezhető házilag is, de biztosabb, ha szakemberre bízzuk a gyapjú szőnyeg szagtalanítását, tisztítását, hogy biztosak legyünk abban, hogy a szőnyegnek nem esik baja.

 

További szőnyegtisztítási praktikák:

Szőnyegtisztítás szódabikarbóna segítségével

Szőnyeg mosása